Dzisiejsza propozycja to typowa włoska pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz pyszną włoską szynką. Więcej na temat pizzy przeczytacie w moim poprzednim wpisie o pizzy >KLIKNIJ TUTAJ<.
Włoska pizza z rukolą, pomidorkami i szynką
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500 lub 550 (poznańska, wrocławska);
- 30g drożdży wymieszanych w cieplej wodzie z łyżką cukru;
- sól kuchenna;
- zioła: oregano, bazylia;
- 3 plastry szynki prosciutto;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- ser mozzarella;
- rukola;
- sos pomidorowy: dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano, kilka łyżeczek wody i szczypta soli.
Sposób przyrządzenia:
1. Przygotuj składniki. Pomidorki i rukolę dokładnie umyj. Drożdże wymieszane z wodą i cukrem odstaw na 10 minut i poczekaj aż wyrosną.
2. Mąkę pszenną wsyp do dużej miski lub wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pół płaskiej łyżeczki soli kuchennej i do suchych składników wlej drożdże. Ciasto zarób widelcem lub łyżką. Kiedy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto. Rób to przez około 5 minut do czasu aż ciasto zamieni się w gładką i sprężystą masę. Wyrobione ciasto odłóż do miski i trzymaj przez godzinę w ciepłym miejscu. Spowoduje to wyrośnięcie ciasta.
3. Pokrój pomidorki w ćwiartki.
3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra dół bez termoobiegu). Blachę do pieczenia nasmaruj margaryną do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze kilkoma ruchami, a następnie uformuj z niego okrągły placek i połóż go na blasze. Możesz rozwałkować go na niej szklanką lub wałkiem do ciasta. Uformuj brzegi. Na powierzchni ciasta rozsmaruj sos pomidorowy, następnie połóż rozerwany w rękach ser mozzarella. Następnie połóż pomidorki i posyp pizzę szczyptą ziół. Tak udekorowaną pizzę włóż do piekarnika i piecz na środkowym ruszcie przez około 20 minut.
4. Na upieczonej pizzy połóż szynkę oraz rukolę, następnie pokrój pizzę na 8 kawałków i podawaj gorącą.
Smacznego!