Włoska pizza z rukolą, pomidorkami i szynką

Dzisiejsza propozycja to typowa włoska pizza z rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz pyszną włoską szynką. Więcej na temat pizzy przeczytacie w moim poprzednim wpisie o pizzy >KLIKNIJ TUTAJ<.

Włoska pizza z rukolą, pomidorkami i szynką


Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500 lub 550 (poznańska, wrocławska);
- 30g drożdży wymieszanych w cieplej wodzie z łyżką cukru;
- sól kuchenna;
- zioła: oregano, bazylia;
- 3 plastry szynki prosciutto;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- ser mozzarella;
- rukola;
- sos pomidorowy: dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano, kilka łyżeczek wody i szczypta soli.


Sposób przyrządzenia:
1. Przygotuj składniki. Pomidorki i rukolę dokładnie umyj. Drożdże wymieszane z wodą i cukrem odstaw na 10 minut i poczekaj aż wyrosną.

2. Mąkę pszenną wsyp do dużej miski lub wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pół płaskiej łyżeczki soli kuchennej i do suchych składników wlej drożdże. Ciasto zarób widelcem lub łyżką. Kiedy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto. Rób to przez około 5 minut do czasu aż ciasto zamieni się w gładką i sprężystą masę. Wyrobione ciasto odłóż do miski i trzymaj przez godzinę w ciepłym miejscu. Spowoduje to wyrośnięcie ciasta.

3. Pokrój pomidorki w ćwiartki.

3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra dół bez termoobiegu). Blachę do pieczenia nasmaruj margaryną do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze kilkoma ruchami, a następnie uformuj z niego okrągły placek i połóż go na blasze. Możesz rozwałkować go na niej szklanką lub wałkiem do ciasta. Uformuj brzegi. Na powierzchni ciasta rozsmaruj sos pomidorowy, następnie połóż rozerwany w rękach ser mozzarella. Następnie połóż pomidorki i posyp pizzę szczyptą ziół. Tak udekorowaną pizzę włóż do piekarnika i piecz na środkowym ruszcie przez około 20 minut.

4. Na upieczonej pizzy połóż szynkę oraz rukolę, następnie pokrój pizzę na 8 kawałków i podawaj gorącą.

Smacznego!

This entry was posted on piątek, 19 czerwca 2015 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply