Włoska pizza z prosciutto i anansem

Fanem smacznej pizzy byłem od zawsze. Nie raz, kiedy wieczorem łapał mnie lekki głód szedłem do kuchni i bawiłem się w formowanie okrągłego placka z dodatkami. Ten włoski przysmak w Polsce przyjął niestety miano fastfooda. Zamawiamy ją przeważnie, kiedy nie mam co zjeść a głód doskwiera niezmiernie. Przyznam, że sam traktowałem pizzę jako danie drugiej klasy, jako coś czego nie podałbym na pierwszej randce a raczej podczas spotkania ze znajomymi. 


Moje myślenie całkowicie zmieniło się po miesięcznym pobycie w słonecznej Italii - stolicy pizzy.
Zwykły drożdżowy placek z pszennej mąki jest dla nich narodową dumą niczym dla nas schabowy. Traktują ją jako swoją wizytówkę i księżniczkę. 
Czym jednak różni się tradycyjna włoska pizza od tej, którą jemy w naszych czterech ścianach?
Tutaj musimy cofnąć się do czasów, kiedy to pizza powstała. Najuobższe warstwy społeczne ówczesnych Włoch nie mając pieniędzy, ziemi i jedzenia żywiły się właśnie posiłkiem zawierającym ciasto chlebowe, oliwę, sól oraz posiekaną cebulę i czosnek. To danie pokochał cały świat. Ale w czym tkwi fenomen? Najważniejszą rolę odgrywa tutaj prostota! Otóż my Polacy absorbując pizzę do naszej Ojczyzny przed 89 rokiem żyliśmy w przekonaniu, że najlepsze to to czego jest dużo, co jest tłuste i smaczne. Dużo od tamtego czasu się nie zmieniło i do tej pory króluje u nas pizza na trzycentymetrowym cieście z masą kiełbasy, papryki oraz kabanosów ( i złego cholesterolu ;) ).

Królowa Włoch powinna być podawana na bardzo cienkim cieście ze skromną ilością składników. Nie wiem także, w którym etapie absorpcji wprowadziliśmy jako dodatek kolejne zbędne kalorie w postaci sosów, ale to chciałbym pominąć. Dodam tylko, że jeżeli oczekujecie, że we Włoszech dostaniecie do pizzy sosy to się bardzo mylicie.

Dość sporo się rozpisałem, więc do rzeczy:
-Pizza powinna być pieczona na cienkim cieście, najlepiej w piecu drzewnym;
-Nie róbmy z pizzy choinki. Jej atutem jest prostota. Wykorzystaj proste połączenia:
 *szynka i ananas
 *przecier pomidorowy i czosnek
 *szynka i pieczarki
 *pomidory i bazylia;
-We Włoszech tradycyjnie nie podaje się sosów, jednak w kuchni należy eksperymentować.

Poniżej podaję Wam przepis na pizzę, którego sam używam. Piękę z niego pizzę od kilku lat i według mnie jest najlepszy. 

Pizza z prosciutto i ananasem



Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500 lub 550 (poznańska, wrocławska);
- 30g drożdży wymieszanych w cieplej wodzie z łyżką cukru;
- sól kuchenna;
- zioła: oregano, bazylia;
- 4 plastry szynki prosciutto;
- świeży ananas (lub ananas z puszki);
- ser mozzarella;
- sos pomidorowy: dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano, kilka łyżeczek wody i szczypta soli;


Sposób przyrządzenia:
1. Przygotuj składniki. Ananasa obierz, pokrój w plastry a następnie w kostkę. Drożdże wymieszane z wodą i cukrem odstaw na 10 minut i poczekaj aż wyrosną.

2. Mąkę pszenną wsyp do dużej miski lub wysyp na stolnicę. Następnie dodaj pół płaskiej łyżeczki soli kuchennej i do suchych składników wlej drożdże. Ciasto zarób widelcem lub łyżką. Kiedy składniki się połączą zacznij wyrabiać ciasto. Rób to przez około 5 minut do czasu aż ciasto zamieni się w gładką i sprężystą masę. Wyrobione ciasto odłóż do miski i trzymaj przez godzinę w ciepłym miejscu. Spowoduje to wyrośnięcie ciasta.

3. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra dół bez termoobiegu). Blachę do pieczenia nasmaruj margaryną do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze kilkoma ruchami, a następnie uformuj z niego okrągły placek i połóż go na blasze. Możesz rozwałkować go na niej szklanką lub wałkiem do ciasta. Uformuj brzegi. Na powierzchni ciasta rozsmaruj sos pomidorowy, następnie połóż rozerwany w rękach ser mozzarella. Kolejnym składnikiem jest szynka prosciutto. W moim przypadku cztery plastry zapełniły całą powierzchnię pizzy. Na szynkę połóż pokrojonego ananasa, a wszystko posyp szczyptą ziół. Tak udekorowaną pizzę włóż do piekarnika i piecz na środkowym ruszcie przez około 20 minut.

4. Upieczoną pizzę pokrój na 8 kawałków i podawaj gorącą.

Smacznego!


This entry was posted on niedziela, 1 lutego 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply