Często bawię się resztkami, które zostają w mojej lodówce po poprzednich gotowaniach. Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się wykorzystywać skrawki i resztki do tworzenia nowych dań.
Po ostatniej włoskiej pizzy z rukolą, pomidorami i szynką zostało mi właśnie dużo rukoli i kilka pomidorków koktajlowych. Postanowiłem wykorzystać je do mojej sałatki.
Sałatka z rukolą, grzankami i dressingiem czosnkowym
Potrzebne składniki:
-rukola (3 garście);
-pomidorki koktajlowe (4 sztuki);
-cebula czerwona (połówka jednej małej);
-ser (w kawałku, niekrojony)
-chleb tostowy.
Dressing:
-ząbek czosnku;
-dwie łyżki mleka;
-dwie łyżki majonezu;
-szczypta bazylii i oregano.
Sposób przyrządzenia:
1. Umyj warzywa, osusz rukolę, pomidorki pokrój w ćwiartki, cebulę w drobną kostkę, ser w kostkę.
2. Pokrojone warzywa i suchą rukolę połącz w misce, dokładnie zmieszaj.
3.Sprasuj ząbek czosnku, dodaj go do miski, dodając resztę składników na dressing, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Chleb tostowy upiecz w tosterze, a następnie pokrój w kostkę.
5. Warzywa z serem wyłóż na talerz, polej dressingiem i wyłóż grzankami.
Smacznego!