Sałatka z rukolą, grzankami i dressingiem czosnkowym

Często bawię się resztkami, które zostają w mojej lodówce po poprzednich gotowaniach. Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się wykorzystywać skrawki i resztki do tworzenia nowych dań.
Po ostatniej włoskiej pizzy z rukolą, pomidorami i szynką zostało mi właśnie dużo rukoli i kilka pomidorków koktajlowych. Postanowiłem wykorzystać je do mojej sałatki.

Sałatka z rukolą, grzankami i dressingiem czosnkowym



Potrzebne składniki:
-rukola (3 garście);
-pomidorki koktajlowe (4 sztuki);
-cebula czerwona (połówka jednej małej);
-ser (w kawałku, niekrojony)
-chleb tostowy.
Dressing:
-ząbek czosnku;
-dwie łyżki mleka;
-dwie łyżki majonezu;
-szczypta bazylii i oregano.


Sposób przyrządzenia:
1. Umyj warzywa, osusz rukolę, pomidorki pokrój w ćwiartki, cebulę w drobną kostkę, ser w kostkę.
2. Pokrojone warzywa i suchą rukolę połącz w misce, dokładnie zmieszaj.
3.Sprasuj ząbek czosnku, dodaj go do miski, dodając resztę składników na dressing, następnie dokładnie wymieszaj.
4. Chleb tostowy upiecz w tosterze, a następnie pokrój w kostkę.
5. Warzywa z serem wyłóż na talerz, polej dressingiem i wyłóż grzankami.

Smacznego!

This entry was posted on środa, 24 czerwca 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply