Rajskie flaczki

Miały być jarskie, ale wyszły rajskie!
Dzisiejsza propozycja to przepis na pyszne, bardzo tanie oraz niezwykle zdrowe flaczki jarskie. Jarskie czyli wegetariańskie. Jedynymi składnikami potrzebnymi do przygotowania naszej zupy są warzywa, woda i przyprawy.
Zupa, którą Wam prezentuje jest idealną bazą do eksperymentowania. Możecie dodawać do niej inne warzywa, przyprawy, mięso.

Flaczki jarskie



Potrzebne składniki:
-włoszczyzna;
-3 litry wody;
-ziele angielskie;
-liście laurowe;
-sól i pieprz;
-mąka pszenna;
-olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej wodę i postaw na gazie do zagotowania. W tym czasie włoszczyznę pokrój w cienkie słupki.

2. Kiedy woda się gotuje dodaj pokrojone warzywa, sól, ziele angielskie (4 kulki) i 2 liście laurowe. Gotuj warzywa do momentu aż będą al dente.

3. W czasie gdy włoszczyzna się gotuje przygotuj zasmażkę pierwszego stopnia. Na patelnię wlej olej. Kiedy będzie rozgrzany posyp go mąką i intensywnie mieszaj aż mąka minimalnie ściemnieje. Kiedy warzywa są gotowe odlej do szklanki 150 mililitrów bulionu  i wlej na patelnię szybko mieszając. Następnie dodawaj zasmażkę stopniowo i powoli do garnka z wywarem. Zupę ostro popierz, dosól jeszcze raz do smaku i podawaj póki jest gorąca!

Smacznego!

This entry was posted on niedziela, 3 maja 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply