Makaron ze szpinakiem i boczkiem

Przepis na makaron ze szpinakiem i boczkiem to bardzo prosta propozycja dla głodnych i tych, którzy potrzebują szybkiego dania! Boczek możemy kupić już gotowy, pokrojony w kostkę. Trzeba również pamiętać aby szpinak dokładnie umyć, aby ziemia nie przeszkadzała nam w jedzeniu. Przepis na ten makaron przekazała mi mama. W przepisie od niej w składnikach występuje popularna (i równie niezdrowa) wegeta, dlatego też i ja jej użyłem, mimo że nigdy tego nie robię.


Makaron ze szpinakiem i boczkiem



Potrzebne składniki:
-paczka świeżego szpinaku (250g);
-125g boczku wędzonego krojonego;
-400g makaronu;
-łyżeczka wegety;
-3/4 szklanki mleka;
-łyżka mąki pszennej;
-szczypta chili;
-1 duża cebula;
-3 ząbki czosnku;
-3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:
1. Wstaw wodę na makaron i ugotuj go. W tym czasie przygotuj sos.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj bardzo drobno, szpinak dokładnie umyj.
3. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i boczek. Smaż aż boczek się zarumieni.
4. Na patelnię dodaj czosnek i podsmażaj go przez 30 sekund. Następnie dodaj umyty szpinak i poczekaj do czasu, gdy szpinak zwiędnie. Dodaj wegetę i chili.
5. Patelnię oprósz mąką, podsmaż pół minuty. Następnie powoli zalewaj mlekiem i mieszaj.
6. Dodaj makaron do sosu i podsmażaj przez pół minuty.
7. Wyłóż makaron na talerze.

Smacznego!

Liczę na Wasze komentarze, udostępnianie bloga oraz aktywność :)!

This entry was posted on środa, 27 maja 2015 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Makaron ze szpinakiem i boczkiem”

  1. Igor dziś test potrawy :-D napiszemy ocenę choć po składnikach oceniam że będzie 10

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak myślałam BOMBA W skali do 10 przyznaję 12 :-D
    I rzucam ci wyzwanie na jakiś pomysł na wątróbkę (tylko nie z musztardą i tymiankiem bo taką robię)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Cieszę się, że smakowało! Pomyślę nad wątróbką!

      Usuń