Pstrąg pieczony w soli morskiej

Dzisiejsza propozycja będzie daniem bardzo smacznym i zdrowym. Przepis, który Wam prezentuję to przepis na pstrąga pieczonego w soli morskiej. Dzięki zastosowaniu solnej skorupy ryba po upieczeniu jest bardzo soczysta. Warstwa soli nie pozwala wodzie parować czyniąc rybę jędrniejszą po upieczeniu. Pstrąga można podawać tak jak ja z ryżem i warzywami, ale także jako standardowe danie z ziemniakami czy surówką.

Pstrąg pieczony w soli morskiej



Składniki:
-pstrąg patroszony;
-sól morska gruboziarnista (500g na 1000g ryby);
-białko jaja, jedna sztuka;
-woda (tyle, aby masa solna nie była sypka);
-cytryna.

Sposób przyrządzenia:
1. Z soli, białka i wody stwórz masę. Postaraj się aby była plastyczna.
2. Rybę umyj, zeskrob łuski, odetnij głowę, ogon i płetwy.
3. Obłóż rybę dokładnie masą solną ze wszystkich stron. Postaraj się zakleić każdy zakamarek.
4. Piecz rybę w temp. 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

5. Upieczoną rybę wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut. Po kilku minutach dokładnie i ostrożnie pozbaw jej skorupy. Najlepiej pukać w nią łyżką, tak aby pokruszyć skorupę.

6. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami, skrop ją sokiem z cytryny.

Smacznego!
Liczę na komentarze i udostępnienia :)!

This entry was posted on czwartek, 26 marca 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply