Kurczak na chrupko

Dzisiejszy przepis jest niebywale prosty i smaczny. Jest to przepis na wspaniałą i soczystą pierś kurczaka w chrupiącej panierce. Kurczaka takiego możemy podawać bardziej zdrowo z ziemniakami lub mniej z frytkami. Panierka, którą dzisiaj Wam pokazuję jest idealna do przyrządzania nuggetsów. 
Nie ma tutaj zbytnio co się rozpisywać, więc do dzieła!


Kurczak na chrupko



Potrzebne składniki:
-pierś z kurczaka (ja użyłem obu piersi)
-płatki kukurydziane bez dodatku miodu, orzechów;
-1 cytryna;
-pieprz mielony;
-2 jaja;
-sól;
-olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka umyj i pokrój w plastry. Pokrojone filety skrop sokiem z jednej cytryny i dokładnie wymieszaj. Dopraw piersi sporą ilością pieprzu i szczyptą soli tak aby każdy filet był posolony i posypany pieprzem.

2.Przygotuj panierkę: Dwie szklanki płatków kukurydzianych pokrusz w foliówce (ja zrobiłem to tłuczkiem). (Nie krusz ich bardzo. Chodzi o to, żeby panierka była chrupiąca, a nie zamieniła się w proszek.)

3.Pokruszone płatki wysyp na płaski talerz. To samo zrób z roztrzepanymi jajami.

4.Rozgrzej olej.

5.Filety zamocz w jajku, następnie dokładnie obtocz w płatkach i smaż krótko pilnując żeby panierka się nie przypaliła.

Smacznego! Miłego chrupania! :)


This entry was posted on niedziela, 1 marca 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply