Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym

O idei włoskiego makaronu wspomnę Wam w następnym wpisie, który aktualnie jest w trakcie pisania.

Dzisiaj zaś chciałbym Wam przedstawić przepis na makaron z sosem troche mniej włoskim - makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym. Ja w przepisie zastosowałem tagliatelle, jednak spokojnie możecie wykorzystać penne, czyli klasyczne rurki zwane z włoskiego piórami.

Tagliatelle z kurczakiem w sosie pieczarkowym



Potrzebne składniki:
- Pojedynczy, duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe;
- 400 gramów makaronu tagliatelle;
- 300 gramów małych pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 250ml śmietany (ja użyłem 18%);
- 2 łyżki oleju;
- 2 płaskie łyżki suszonego oregano;
- 1 płaska łyżka suszonej bazylii;
- 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu;
- sól;
- opcjonalnie starty parmezan.


Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją i ugotuj makaron al dente.

2. Przygotuj składniki: cebulę posiekaj w drobną kostkę, pieczarki pokrój w ćwiartki, kurczaka w kostkę.

3. Rozgrzej olej w garnku lub na głębokiej patelni. Zeszklij cebulę.

4. Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki i kurczaka. Dopraw je solą oraz łyżeczką pieprzu i smaż.

5. Kiedy kurczak się usmaży, a pieczarki lekko zmiękną dodaj śmietanę i zmniejsz ogień.

6. Dodaj przyprawy i zredukuj sos.

7. Do sosu dodaj ugotowany makaron i trzymaj na małym ogniu przez dwie minuty uważając żeby makaron się nie przypalił.

8. Makaron nałóż na talerze, przypraw liśćmi bazylii oraz posyp startym parmezanem - opcjonalnie.

Smacznego!

This entry was posted on środa, 11 lutego 2015 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply