Makaron penne w sosie pomidorowo-oliwkowym

Podróż po włoskiej kuchni uświadomiła mnie, że kuchnia włoska  jest kuchnią zdrową, smaczną i prostą. Włoskie rodziny bardzo często są liczne i wielodzietne, więc i obiad powinien być syty i szybki do zrobienia. Na włoskich stołach króluje pasta (i w żadnym wypadku nie mam na myśli pasty jajecznej :D). Pasta czyli prawdziwy, smaczny i wartościowy włoski makaron. Makaronu Włosi jedzą bardzo dużo i jest to jeden z głównych elementów ich diety. Dzisiaj zaprezentuję Wam bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na makaron w sosie pomidorowo-oliwkowym. Możemy do niego wybrać każdy rodzaj makaronu. Ja polecam tagliatelle, penne lub spaghetti. Za przepis dziękuję Simonie - mojej nauczycielce włoskiego.

Najpierw chciałbym zachęcić wszystkich do jedzenia makaronów, których w Polsce nadal spożywamy mało. Przeciętny Polak zjada 3 kilogramy makaronu, kiedy Włosi zjadają go aż dziesięć razy więcej!
Odpowiednio podany i przyrządzony makaron nie tuczy i jest bardzo zdrowy. Wina leży znowu po naszej stronie i niezdrowych nawykach żywieniowych. Polak lubi jak wszystkiego jest pełno i jest tłusto. Polskie "spaghetti" pływa w sosie, a to właśnie sos jest źródłem niezdrowych kalorii. Znowu odwołam się do poprzedniego posta - mało znaczy dużo. W daniach makaronowych to właśnie makaron ma być wisienką na torcie, a nie sos. Sos jest tylko dodatkiem do makaronu. Jeżeli wpoimy sobie tę ideę to kuchnia włoska będzie dla nas przyjemnością, a nie powodem do zmartwień. Poza tym makaron jest głównym składnikiem piramidy żywienia. Duża porcja ugotowanego makaronu mam tyle samo kalorii co pół tabliczki czekolady. Z tą różnicą, że dzięki skrobi zawartej w makaronie uczucie sytości pozostaje na długo, dlatego makaron poleca się odchudzającym. Ponadto polecany jest osobom z cukrzycą, ponieważ pomaga utrzymać stały poziom cukru w naszym organizmie.

Penne z sosem pomidorowo-oliwkowym



Potrzebne składniki:
-400 gramów makaronu;
-10 oliwek zielonych z zalewy;
-dwie cebule dymki;
-ząbek czosnku;
-dwa średnie pomidory;
-łyżeczka koncentratu pomidorowego;
-chilli w proszku;
-oregano suszone;
-sól
-łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i ugotuj makaron. Ugotowany makaron przelej dokładnie zimną wodą. Dzięki temu wypłuczesz gluten i makaron się nie poskleja.

2.W czasie gotowania makaronu przygotuj składniki: cebulę pokrój bardzo drobno, oliwki pokrój w plasterki, czosnek drobno posiekaj. Od pomidorów oderwij szypułki, a w ich miejscu natnij nożem krzyż. Zagotuj w czajniku wodę, a pomidory wsadź do miski. Zalej je wodą i po minucie przełóż do zimnej wody na kolejną minutę. Po tych czynnościach dokładnie obierz pomidory ze skórki i pokrój je w drobną kostkę.

3.Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, szczyptę soli i czosnek, a gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone pomidory. Smaż wszystko przez 4 minuty.

4.Koncentrat wymieszaj z 70ml wody i dodaj do warzyw, po czym duś przez 5 minut na małym ogniu.

5.Na patelnię wrzuć pokrojone oliwki, szczyptę chilli i soli, łyżeczkę cukru i łyżkę oregano.

6.Do sosu dodaj ugotowany makaron i smaż dopóki makaron nie będzie ciepły.

7.Podawaj ze startym parmezanem.

Ilość makaronu starczy na cztery duże porcje.

Smacznego!




This entry was posted on wtorek, 17 lutego 2015 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply